Hjem Nyheter Svart på hvitt om tysk selvsensur for å unngå undertrykkelse

Svart på hvitt om tysk selvsensur for å unngå undertrykkelse

TYSKLAND En ny undersøkelse viser at mange tyskere velger å holde tilbake sine meninger av frykt for mulige konsekvenser. En rekke høyprofilerte rettssaker de siste årene som involverer innlegg på X, antas å ha bidratt til dette.

Foto:Foto: Pixabay.com (Public domain).

Nordfront skrev tidligere denne uken om en tysk mann som etter å ha kritisert dommeren i en voldtektssak, fikk en strengere dom enn voldtektsmannen selv. Dette er ikke et unikt tilfelle i Tyskland, der det har vært flere lignende rettssaker som har fått mye oppmerksomhet.

Nå viser en ny undersøkelse fra meningsmålingsinstituttet Insa det mange allerede visste – at mange tyskere føler at de ikke kan si hva de mener.

Insa Consuleres logo. Foto: (oppskalert ved bruk av KI) INSA-CONSULERE GmbH, Arndtstraße 1, 99096 Erfurt, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Undersøkelsen viser at hele 74 % av de spurte tror at folk holder tilbake sine meninger av frykt for undertrykkelse. Hele 91 % av dem som stemmer på partiet Alternativ for Tyskland (AfD), er enige i denne påstanden. 53 % av dem mellom 18 og 39 år sier at de har vært i situasjoner der de ikke har våget å ytre seg fritt, mens det tilsvarende tallet for dem over 70 år er 24 %.

Partisympatier og selvsensur

Når det gjelder graden av selvsensur innenfor ulike meningsgrupper målt etter partisympatier, sier hele 74 prosent av dem som stemmer på AfD i undersøkelsen at de har selvsensurert seg. En sammenligning mellom partiene viser:

  • Alternative für Deutschlands velgere 74 prosent.
  • Bündnis Sahra Wagenknechts velgere 47 prosent.
  • Die Grünens velgerne 27 prosent.
  • Die Sozialdemokratens velgere 31 prosent.

I Tyskland er det ulovlig å uttrykke forakt og mangel på respekt for politikere og offentlige tjenestemenn, og derfor er det for tiden utstedt 140 000 arrestordrer på personer som anses for å ha gjort seg skyldige i dette lovbruddet. I tillegg finnes det en rekke andre lover som begrenser ytringsfriheten, noe som sannsynligvis også bidrar til taushet.

– Kriminaliteten er ute av kontroll og det blir feil når vi må bruke utallige arbeidstimer på disse sakene – snakk om bortkastet tid, sa forsvarsadvokat Udo Vetter i et intervju om hvordan folk som jobber i rettssystemet oppfatter situasjonen.