EU EUs utenrikstjeneste legger neste uke frem et dokument med flere mulige sanksjoner mot Israel, etter at en intern gjennomgang konkluderte med at Israel har brutt menneskerettighetsklausulen i samarbeidsavtalen med EU. Forslaget kommer på bakgrunn av jødestatens pågående folkemord i Gaza og økt internasjonalt press.

Foto: David Iliff (CC BY-SA 3.0)
EUs diplomatiske tjeneste forbereder nå et omfattende dokument som skal presenteres for medlemslandenes ambassadører onsdag 9. juli. Dokumentet inneholder flere alternativer for sanksjoner mot Israel, som følge av det EU omtaler som alvorlige brudd på menneskerettighetene i Gaza.
Blant de foreslåtte tiltakene er både delvis og full suspensjon av samarbeidsavtalen mellom EU og Israel, målrettede sanksjoner mot israelske regjeringsmedlemmer, militære ledere og bosettere, handelsrestriksjoner, våpenembargo og stans i forskningssamarbeid. Ifølge Euractiv er dette er første gang slike tiltak formelt legges frem samlet i skriftlig form for vurdering.
EU-landenes utenriksministre skal diskutere forslagene på et møte 15. juli, som også er satt som en uoffisiell frist for Israel til å vise bedring i den humanitære situasjonen i Gaza. For at sanksjoner skal kunne innføres, kreves det enstemmighet blant alle de 27 medlemslandene – noe som anses som lite sannsynlig, ettersom flere land, blant annet Ungarn og Tyskland, har uttrykt motstand mot slike tiltak.
Bakgrunnen for prosessen er en nylig gjennomført intern EU-gjennomgang av samarbeidsavtalen, hvor det ble funnet indikasjoner på at Israel har brutt sine forpliktelser til å respektere menneskerettighetene. Israels utenriksdepartement har avvist gjennomgangen og uttalt ifølge Jfeed at «gjennomgangen bør ikke tas seriøst», og hevder at landet «fører en eksistensiell kamp mot felles fiender av Vesten».
EUs utenrikssjef Kaja Kallas har uttalt at de foreslåtte tiltakene skal bidra til å stanse drapene og sikre innførsel av mat, medisiner og nødhjelp til Gaza. Samtidig har flere europeiske ledere, blant dem Tysklands forbundskansler Friedrich Merz, uttrykt bekymring for det de beskriver som uforholdsmessig lidelse blant Gaza-befolkningen.
Siden utbruddet av krigen mellom Israel og palestinerne i oktober 2023 har konflikten ført til store tap på begge sider, med om lag 60 000 palestinske og 1 200 israelske døde, ifølge offisielle tall.
Selv om EU per i dag ikke har innført omfattende sanksjoner mot Israel, har det tidligere blitt ilagt restriksjoner mot enkelte israelske bosettere og organisasjoner knyttet til vold mot palestinske sivile. Dersom de nye forslagene vedtas, vil det markere et betydelig skifte i EUs politikk overfor Israel.
Retningslinjer for kommentarfelet
Kommentarer er ikke redaksjonelt materiale. Man er selv ansvarlig for det man skriver i kommentarfeltet.