POLITIET En omfattende gjennomgang av politiets beslagsrom i Agder avslører alvorlige brudd på regelverket i ni av ti kontroller. Våpen og narkotika har forsvunnet, og rutiner for sikker håndtering har sviktet gjentatte ganger.

Foto: (klippet) Carsten R D, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.
En gjennomgang av 147 internkontroller fra beslagsrom i Agder politidistrikt mellom 2019 og 2024 avdekker omfattende brudd på regelverket. Ni av ti kontroller viser avvik; blant annet har våpen forsvunnet, adgangskontrollen har vært mangelfull, og kravet om to personer til stede ved destruksjon av bevis er brutt gjentatte ganger, skriver Politiforum.
I en kontrollrapport fra Farsund politistasjon i november 2023 heter det:
«Det er ikke begrenset tilgang inn til beslagsrom fra sluse. Alle på kontoret ++ har tilgang… […] Det tilstrebes å være to personer under destruksjon. Det er ikke alltid det lar seg gjøre» står det i kontrollrapporten.
Politiet i Agder avviser at avvikene har hatt betydning. I en e-post til Politiforum skriver påtaleleder i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar følgende:
«Vi har god kontroll på håndtering av beslag i Agder politidistrikt, og vi er ikke kjent med avvik i Agder politidistrikt som får betydning for resultatene av en straffesak.»
Videre understreker han at internkontroller brukes aktivt for å forbedre rutinene:
«Ethvert avvik er ett for mye, og vi tar hvert innmeldte avvik på alvor. Politidistriktet jobber kontinuerlig med dette, og det gjøres stadig justeringer og forbedringer.»
Våpen «sporløst borte» og narkotika på avveie
Blant de mest alvorlige funnene er at våpen og narkotika har vært på avveie, og at oversikten over beslag har vært mangelfull. I Lindesnes ble det i 2019 oppdaget at en rifle beslaglagt i 2006 var sporløst borte:
«Riflen er registrert som kommet til rette, og ble beslaglagt i 2006. Den finnes ikke lenger i våpenrommet. Eieren ønsket ikke våpenet tilbake. Det er ukjent om forsikringsselskapet har mottatt våpenet, og dette er ikke kontrollert», står det i internkontrollen.
I Arendal ble våpen og ammunisjon oppbevart i samme rom, og på krimteknisk i Kristiansand hadde man ikke noe lovlig sted å oppbevare våpen. Både Kristiansand og Arendal manglet våpenskap, kom det frem i 2021.
Avviser kommentar og vil ikke gi innsyn
Påtaleleder Skaar ønsker ikke å kommentere enkelttilfeller fra rapportene, og påpeker at mange av funnene er «historiske»:
– Beslagsrapportene Politiforum viser til strekker seg over mange år, og i flere tilfeller tilbake i tid. Politidistriktet jobber kontinuerlig med dette, og det gjøres stadig justeringer og forbedringer. Vi har ikke anledning til å kommentere enkeltstående utdrag og funn fra de 147 beslagsrapportene, sier han.
De største avvikene er funnet i Kristiansand, Mandal og Arendal. Manglende adgangskontroll har vært en gjennomgående utfordring, uavhengig av type lås. Alle som hadde adgang til krimteknisk hadde adgang til beslagsrom. I flere tilfeller har makuleringsklare dokumenter stått åpent tilgjengelig for ansatte, også for personer som har sluttet i jobben. I rapporten spørres det:
«Står 2 blå makuleringsdunker inne på beslagsrommet. Forsegling er brutt, og dunkene er fulle av dokumenter. Hvorfor står disse her?»
Politiforum ønsket å få se både det nye beslagsrommet og andre beslagsrom det har blitt meldt inn avvik fra. Dette avslo politidistriktet, og Merete Moseid Fauchald, juridisk seniorrådgiver i seksjon for sikkerhet, juridisk rådgiving og dokumentforvaltning i Agder politidistrikt, mener at innsynsrapportene politidistriktet selv har gitt innsyn i egentlig burde vært hemmeligholdt:
– Opplysningene er av en slik art at de vil kunne si noe om politidistriktets beredskap, kapasitet og potensielle sårbarheter, og kunne bidra til at det gjøres anslag mot steder der det oppbevares beslag, sier Merete.
Retningslinjer for kommentarfelet
Kommentarer er ikke redaksjonelt materiale. Man er selv ansvarlig for det man skriver i kommentarfeltet.