NORGE En rekke nye undersøkelser og politiets observasjoner viser at organiserte kriminelle nettverk fra Romania rekrutterer og organiserer matbud i Oslo, noe som har ført til mistanke om utnyttelse og skalkeskjul for annen kriminalitet.

Oslo har i de siste årene sett en markant økning i antallet utenlandske biler som leverer mat fra Foodora og Wolt. Mange av disse bilene er registrert på rumenske statsborgere og kjører døgnet rundt – ofte med flere sjåfører på skift. Politiet har nå fått et tydelig bilde av hvordan organiserte kriminelle nettverk aktivt rekrutterer og organiserer budene som kjører for de store leveringsselskapene.
På bymiljøetatens anlegg på Alnabru står det nå flere inntatte utenlandske biler, hvor mange av dem har blitt brukt til matlevering. Morten Dahl fra bymiljøetaten understreker at antallet utenlandske biler har økt betydelig, og at sjåfører fra Romania dominerer bildet.
– Vi har hatt overraskende mange fra Romania. Vi har per dags dato 21 stykker, og det er mange, forteller han til NRK.
Politiet har kartlagt en dramatisk økning i antall enkeltpersonforetak registrert på personer med rumensk nasjonalitet eller opprinnelse innen budbransjen. NRKs undersøkelser viser at over 280 nye foretak med rumensk innehaver er blitt opprettet i Oslo i løpet av 2024 og hittil i 2025, noe som utgjør nesten halvparten av alle nye budfirmaer i samme periode. Mange av disse foretakene er registrert på felles adresser, og noen av adressene er ikke boliger, men for eksempel Bymisjonssenteret på Tøyen.
Politiet har etablert et klart mønster: bakmennene samler inn ID-informasjon og oppretter enkeltpersonforetak i budenes navn. Disse foretakene inngår avtaler med leveringsselskapene, mens oppdragene kjøres av budene som bakmennene har rekruttert. Pengestrømmen kontrolleres av bakmennene, som ofte beholder hele eller deler av budenes inntekt. Rekrutteringen skjer gjennom sosiale medier, hvor «fikserne» tar imot budene og hjelper dem med alt fra D-nummer til kjøretøy og brukerprofil.
Politiet har observert at matbudvirksomheten også brukes som dekke for annen kriminalitet, som butikktyverier, rekognosering til boliginnbrudd og muligens narkotikasalg. Flere rumenske biler kjører på skift med ulike førere, og mange har store utestående beløp i bompenger, fartsbøter og parkeringsbøter. Bilene er ofte i dårlig stand og mangler EU-godkjenning.
Politiet ønsker seg flere tiltak for å få kontroll, blant annet bedre ID-kontroll, krav om norskregistrerte biler og grunnkurs for alle ansatte.
– Det vi ønsker oss aller mest, er jo at de ansetter sine bud. Da vil vi ha en helt annen kontroll på hvem som faktisk kjører for dem, sier Lasse Johnsen i politiet.
Wolt og Foodora har hatt møter med politiet og lovet å ta situasjonen på alvor. Begge selskapene har varslet tiltak som månedlig ansiktsgjenkjenning og krav om norske biler. De understreker at det ikke er lov å leie ut, selge eller dele brukere. Likevel avviser de politiets hovedkrav om fast ansettelse for alle bud.
Les også:
- Politiet frykter at gjengkriminaliteten vil destabilisere hele samfunnet
- Politisjef innrømmer at økt kriminalitet skyldes innvandring
- Gjengkriminelle i Sverige har infiltrert assistansebransjen
- Sverige: Gjenger har infiltrert flere bransjer
- Rasefremmede riksdagsmedlemmer i Sverige tilhører kriminelle klaner
Skal ikke være utlendinger her